www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

 

 

 

etnik Archív
2024. April MoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTu Actual program:
2024-06-25
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

WRITE US

Name:
E-mail:
Question:

Newsletter

Name:
E-mail address:
I subscribe for the following newsletters:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Modifying data unsubscription or resending activation:
RANDOM PICTURES

RAVAZDI ESTÉK 2022 :: Felvezető szöveg

 

Dudu & Boti   Vörös Niki Quartet

E két tavalyi zártkörű koncert a ravazdi helyszín belső terét kívánja bemutatni.

A nevekre kattintva a koncertek is megtekinthetők.

 

KIS ISMERTETŐ

az udvarház működéséről

 

 

Barátaimnak, ismerőseimnek, érdeklődőknek!

 

Amint azt már egy ideje tervezgetem, záró, nyugdíjas életszakaszomban elkezdem kisközösségi közösségalakító tevékenységemet. A Ti és remélem a saját jóérzéseim fokozására.


Nem akar ez olyan lenni, mint az eddigi tevékenységemet jellemző előző 30 Mediawave-es év és az azt még megelőző kb. 15 év önkéntes kultúrmunkássága. Inkább egyfajta "paraszt szalon" (Boka Gábor ötlete), amely nem a paraszt kifejezés mai negatív hangulatát próbálja érzékeltetni, hanem a "szalon" szó elé helyezve, annak elitizmus irányába ható értelmét kicsit megtörni, lepuhítani, szélesebb körűvé, minden társadalmi csoport tagjait szívesen látóvá formálni.

 

Különböző irányultságú és indíttatású, de alapvetően beszélgetős alapú délutánokat/esteket tervezek ravazdi „végváramban”, alapvetően széles kapcsoaltrendszeremre építve. Aki még nem járt ott, annak említem, hogy folyamatosan úgy fejlesztettem/fejlesztem a helyet, hogy minél alkalmas legyen többféle közösségi események tartására, kint és bent egyaránt.

 

A téli időszakban csak bent. Ez ugyan szűk kapacitás, de a hideg nem riaszt el, hiszen a tisztaszoba kellemes melegre fűthető és remélem, hogy hamarosan jön a tavasz és ezzel megnyílnak az udavarház sokrétű terei.

 

Személyes élethelyzetemen túlnézve, úgy gondolom, tapasztalom, hogy a járvány hatására sok mindent elölről kell kezdeni, vissza kell térni az alapokhoz, a kis formákhoz, a régies, a klubszerű működéshez, ami akár már 10-15 résztvevővel is jól tud működni.


E számból is látható, hogy nem nagyban gondolkodom, hanem kisközösségi formában, amely esetenként talán felfuthat kicsit nagyobb méretbe is, de igazi nagy formát már nem szeretnék vállalni. Maranék inkább a sok kicsinél, hátha az is sokra megy.


Kezdő ötleteim a programtervben felsorolva láthatók, de már most felvetem, hogy szívesen veszem más ötleteit, amelyhez tudom a helyet adni! Buzdítalak benneteket a gondolkodásra!


A téma bármi lehet – a politikát és a járványt kivéve! -, amiről pár ember szívesen beszélget, vagy a témához talál hiteles előadót, muzsikust, bárkit…


Egyre azonban erősen törekszem, hogy a megvalósított alkalmak ne pénzügyi alapúak legyenek és az esteket a közösségi működés lengje körül. Ezen többféle formát értek és számítok a Ti kreativitásotokra is a módszerek bővítésében. Feltétlen legyen „közösségi asztal”, amelyet az utolsó 10 év mediawave-jein alaposan kipróbáltunk, így bátran mondhatom, hogy jól működő közösségalakító elem lehet. Ha a többség megérti a lényegét és bátran alkalmazza.

 

 

A „ravazdi közösségi asztal”-ra saját vagy helyi terméket lehet, sőt illik hozni, amely közös jóérzéseink kulináris alapja lehet. Mert amikor együtt vagyunk és társalgunk, szeretünk közben iszogatni (kávé, tea, méz, lekvár, szörp, sör, bor pálinka, stb.) és ilyenkor szívesen bekapunk pár falatot is (sonka, szalonna, kolbász, sajt, pogácsa, süti, stb.). Itt is legyetek kreatívok. Persze e finomságoknak is van házi és multi verziója, természetesen az előzőt preferáljuk. Eddig ez talán nem fura szokás, mert ha az ember vendégségbe megy, illik valamit vinni. A ravazdi közösségi asztal azzal tért el ettől, hogy nemcsak kulináris, hanem szellemi termékeket is lehet rá hozni. Lemezt, CD-t, könyvet és minden hasonló lassan kivesző kultúrterméket, amelyek cseréjében is gondolkodom. (Egy kis videó a közösségi asztalról, 2021-ből és egy másik.)


Minden alkalomnak lesz egy vagy több meghívott vendége, akik a szellemi muníciót adják az aktuális együttléthez. És az lenne a szép, ha hagyománnyá válna, hogy számukra is hoznának valamit a „közösségi kosár”-ba, mintegy tiszteletként, csereértékként azért, amit szellemi termékként adnak nekünk.


Remélem e ma nem szokványos „közösségvisszaépítő” szándékú elképzelések nem riasztanak el benneteket az érkezéstől. Ezek csak az általam kezdésként bedobott közösségi elvek, amelyeket bátran bővíthetünk a Ti további ötleteitekkel.


Minden alkalom időstruktúrája kezdésként a következő lesz:

17:00 Öt órai tea és gyülekező beszélgetés
18:00 Az aktuális program kezdete
kb. 20:00 A közösségi asztal tartalmának elfogyasztása, egyéni beszélgetések
 

Ugyan írtam, hogy alapvetően kis létszámban gondolkodom, de előfordulhat olyan téma, amely többek érdeklődését felkelti, ugyanakkor a házban max. 20-25 fő fér el (a jó idővel persze a tér is bővülni fog), ezért az érkezést tervezőktől várnék egy rövid, minden formalitást nélkülöző visszajelzést - hartyandi@gmail.com vagy 20/9690-535.


Legnagyobb szervezési problémám, miként juttassam el az egyes alkalmak hírét az érdeklődőkhöz, mert személyesen nem használom a facebookot és nem is szeretném. Ezért azt kérem tőletek, akikhez eljutott e kezdeményezés híre, hogy segítsetek a terjesztésében. De csak azoknak küldjétek tovább, akik számára szerintetek tényleg érdekes lehet mindez.


Ja és még annyi, hogy mint tudjátok én filmes vagy sokkal inkább közösséggyűjtő vagyok, ezért a jövő kutatói számára videóra rögzítjük ezeket a közösségi alkalmakat. Hiszen már 20-30 év múlva sem nagyon fog senki emlékezni mostani korunk problémáira, örömködési módozataira. Hátha így valami kis szelet megmarad életünk mostani folyásából a jövő számára. Tán a fenti tervezett beszélgetések hitelesítik terveimet.

 

Örömmel várok minden aktív érkezőt
 

Hartyándi Jenő

cím: Ravazd, Őrhegy út 23-27.

 

(de figyelj, ha gépkocsival érkezel, ne bízz a GPS-ben, mert elvisz a hegybe, javaslom a templom-iskola-Coop bolt környékén parkolni, az Őrhegy utca egy sávos és nincs parkolóhely, ha eltévedsz a központból hívj fel - 20/9690-535)

 

 

 

 

 

 

  

Ossza meg ismerőseivel:
Please send us your comment:
Name: Text:
E-mail:
Please, write here the characters you can see in the picture:

SEARCH


      
2024-03-12 22:12

Passport Controll'24 - Workshops and Application

Application is now open to this year's Passport Controll Summer Workshop and Gathering, at the Kund Castle, Somogyfajsz! You can choose from a range of visual, music, family and gastronomy workshops. Click here for details!

MEMBERSHIPS
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

 

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

HUNGARIAN FESTIVAL ASSOCIATION
 

 

PARTNER OLDALAK

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Card payment service provider
Cards accepted