www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

  

 

 

 "RAVAZDI PARASZTSZALON"

2022 VÉGI PROGRAMJAIBÓL

 

november 23. (szerda)

"Közösség- és fesztiválszervezők"-sorozat

HENICS TAMÁS

 (Ladikos Fesztivál,

fotográfus, népzenész, virológus kutató)

*

ovember 30. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők"-sorozat

SÜLYI PÉTER

(Hérétország Köztivál, Omega szövegírója)

*

december 7. (szerda)
„Győrből elszármazott muzsikusok”-sorozat
KÉZDY LUCA

(kortárs jazz hegedűs)

*

december 14. (szerda)
„A magyar improvizatív zene egyéniségei"-sorozat
DRESCH MIHÁLY & TÓTH VIKTOR

 (az egyik szaxofonos beszélget a másikkal)

*

december 21. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők" sorozat

FÉLÚTON

beszélgetés Deésy Gábor "Kacsá"-val

a Cifra Műhelyről és a népi indíttatásról

+

ŐRHEGYI MEDIAWAVE KARÁCSONY

különleges karácsonyi sütik kóstolója

 

 

  

 

 

 "RAVAZDI PARASZTSZALON"

2022 VÉGI PROGRAMJAIBÓL

 

november 23. (szerda)

"Közösség- és fesztiválszervezők"-sorozat

HENICS TAMÁS

 (Ladikos Fesztivál,

fotográfus, népzenész, virológus kutató)

*

ovember 30. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők"-sorozat

SÜLYI PÉTER

(Hérétország Köztivál, Omega szövegírója)

*

december 7. (szerda)
„Győrből elszármazott muzsikusok”-sorozat
KÉZDY LUCA

(kortárs jazz hegedűs)

*

december 14. (szerda)
„A magyar improvizatív zene egyéniségei"-sorozat
DRESCH MIHÁLY & TÓTH VIKTOR

 (az egyik szaxofonos beszélget a másikkal)

*

december 21. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők" sorozat

FÉLÚTON

beszélgetés Deésy Gábor "Kacsá"-val

a Cifra Műhelyről és a népi indíttatásról

+

ŐRHEGYI MEDIAWAVE KARÁCSONY

különleges karácsonyi sütik kóstolója

 

 

etnik Archív
2022. február KSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2022.12.01.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ALAPÍTVÁNYI HÍREKRSS

« első ... 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 ... utolsó »
2015.03.30. 7:43

Hamarosan vége a második online fesztiválnak


Még két nap és befejeződik a másodszor elindított internetes filmverseny, még holnap estig szavazhattok az Úton Online Filmfesztivál filmjeire. A tavalyi év szavazásai után elmondhatjuk: jó ötlet volt elindítani ezt az alternatív zsűrizést, mert ti, látogatók lelkesek vagytok, és bekapcsolódtok a versenybe, azaz szavaztok.

 

 

2015.03.16. 11:42

KOSSUTH-DÍJAT KAPOTT A HOT JAZZ BAND - MEDIAWAVES VONATKOZÁSOKKAL


Történelmet ír az idén 30 éves Hot Jazz Band, hiszen az első jazzbanda, amelynek tagjai megosztva Kossuth-díjat kaptak. A csapat bőgőse, Juhász Zoltán "Nyunyi" győri gyerek, a MEDIAWAVE-s körből került a jazztanszakra és a zenekarba. A csapat nevéhez számos jó hangulatú buli kapcsolódik a MEDIAWAVE holdudvarból, pl. egy 2002-es koncert (itt tekinthető meg) a Rómer házból vagy a 2003-as farsangi buli (itt tekinthető meg). Ráadásként pedig ajánljuk a mostanság jelentős aktualitással bíró számukat: A bankban nincsen betétem.

 

2015.02.26. 11:43

FALÉPÍTÉS Hallgatói Ötletpályázat a 25. MEDIAWAVE Fesztivál helyszínén


Vége az egyetértésnek!

Végre lesz Kelet- és Nyugat-MEDIAWAVE!

A MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány és a Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszéke nyilvános, titkos hallgatói ötletpályázatot ír ki Magyarország valamennyi felsőfokú építészképzésben résztvevő hallgatója számára.

A tervpályázat célja a 25. MEDIAWAVE fesztivál központi helyszínét adó komáromi Monostori Erőd Dunai Bástyáját kettéválasztó FAL megtervezése és megépítése.

A Falat a Kiíró a Bíráló Bizottság ajánlását figyelembe véve a kiválasztott pályázat/pályázatok szerzőjének/ szerzőinek bevonásával, közösségi építéssel a fesztivál első három napjában kívánja megvalósítani a pályázaton induló hallgatók önkéntes közreműködésével.

A Fal építésének aktualítása az a sajátos véletlen, hogy a MEDIAWAVE fesztivál létrejöttének és a berlini fal elbontásának 25 éves évfordulója egybeesik. A közelmúlt történelmének egyik legemblematikusabb falbontása jó apropót szolgáltat arra, hogy feltegyük a kérdést, miért is épültek a múltban és épülnek a mai napig is szomszédokat, népeket, kultúrákat elválasztó falak? Jól tudjuk, hogy e falak nem elsődlegesen fizikai építmények, hanem az emberi agyakban felépülő szellemi falak fizikális vetületei. És nem is mindig öltenek fizikai formát. Alattomosabb formái láthatatlan, de gyorsan érzékelhető akadályokat jelentenek az emberi érintkezésben. E sokféle fizikai és szellemi állapotú falakat keressük a filmművészet területén és fogjuk keresni – építeni és bontani – az építészet és más művészeti produkciók, közösségi akciók formájában a 2015-ös MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT-en.

A tervpályázat meghirdetése: 2015. február 26. A tervpályázat beadása: 2015. március 31.

A részletes pályázati kiírás és mellékletei a ftp://www.mwave.irq.hu/ tárhelyről tölthetők le: Felhasználó: 25MwFal Jelszó: 2015Egyuttlet (Hangulati elemként az előző év válogatott fotógalériája itt érhető el.)

2015.02.10. 18:17

ÚJRAHANGOLVA - MEGJELENT AZ ROMUNGRO GIPSY BAND ÚJ CD-JE


Az A38 hajó és a Szerencsejáték Zrt. szervezésében 2014-ben is megrendezésre került a Talentométer zenei tehetségkutató verseny. Már 2013-ban is beneveztünk, de akkor nem sikerült helyezést elérnünk, akkor a zenekar egy különdíjjal lett elismerve. Úgy döntöttünk, hogy 2014-ben újból elindulunk, mert éreztük a fejlődést, és úgy gondoltuk, esélyünk van jobb eredményt elérni. A produkcióba beleépítettük Lakatos Ferenc táncát is, mely szerintünk sokat nyomott a latba a megítélésnél, valamint az, hogy a zenekar együtt él, a jókedv folyamatosan sugárzik az arcunkról, amikor muzsikálhatunk. Az elődöntőben elnyertük a továbbjutás lehetőségét, majd a döntőben a világzenei kategória győztesei lettünk, melynek kapcsán stúdió időt nyertünk az A38 profi stúdiójában. A tehetségkutató után két tagunk kilépett, Gasztonyi Sándor harmonikásunk a tanulmányaira kellett koncentráljon, Lakatos Ferenc pedig külföldön próbál szerencsét. Ekkor vettük rá egyik vendégzenészünket, Drapán Lászlót, hogy csatlakozzon hozzánk, így került be a hangzásvilágba a szaxofon és egy Hammond SK2-es orgona. A felvett új lemezen már ez a hangzás köszön vissza, melyhez még egy csavart tett, hogy Ferenczi György barátunk, a Rackajam-ből, elfogadta a felkérést és két szám erejéig szájharmonikával színesítette a muzsikánkat. Reméljük az új hangzás is épp úgy fog tetszeni a hallgatóknak, ahogy nekünk!

 

2015.01.14. 19:13

KLIP VILLÁNYI LÁSZLÓ KIMMÉRIA CÍMŰ ÚJ KÖTETÉHEZ


Hogy hol van Kimméria és kik a lakói? Persze, hogy mindenki ezt akarja tudni! Először akkor, amikor szelleme rányílik a teremtett világra, utoljára pedig, amikor végső lehelletével elfordul tőle. Kimméria azért kell, hogy legyünk.

„Amióta a csillagok lehullottak az égről, és legmagasztosabb szimbólumaink elhalványultak, titokzatos élet uralja a tudattalant… Az ég fizikai világűrré silányult számunkra, a csillagos isteni menny pedig szép emlékké: hogy is volt egykor. De szívünk izzik, és nyugtalanság rágja titkon létünk gyökereit.” Írta egykor Kimméria földjének tudós kapuőre. Ezért kell, hogy megnyíljanak előttünk bűvölő tájai.

De itt van: ő maga a Hely és lakója, a Lény. Női Lény, azt mondják, a világ legszebb látványa. „Eloldja biciklijének láncát a lámpaoszloptól. Megállok mellette. Szó nélkül állok… Már-már megszólalna, hogy miért nem mondok valamit, amikor rájön, itt nincs helye a szavaknak.”

Okos, aki ezt tudja. Mert akkor már azt is tudja, mi van ott a szavak helyén.

Égen és földön Kimméria, a létezés felső foka. (Sári László)

A klip a melléktletben tekinthető meg vagy ide kattintva.

 

 

2014.12.12. 11:44

SZINÉSZ BOB MALMÖI 6. HELYE SLAM POETRYBEN - videó


Monostori erőd, Duna-part

A Malmöben megrendezett Slam Poetry Európa bajnokságon 6. helyezést ért el Horváth Kristóf 'Színész Bob' (a névre kattintva videó érhető el). Kristóf többször szerepelt a MEDIAWAVE slampoetrys nemzetközi kitekintésű és hazai akcióiban is, magán a fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztivál kisharsányi Kovács udvarházában. A "Szerencsés találkozások" rendhagyó színházi darab kapcsán is kialalult több együttműködés. Gratulálunk Kristófnak a díjhoz!

 

 

 

2014.12.10. 12:45

MAGYAR FESZTIVÁLSZÖVETSÉG KONFERENCIÁJA - videók


Akinek nem sikerült résztvenni a rengeteg új információt és irányt felmutató november végi konferencián (Budapest, Akvárium Klub), most utólagosan is megtekintheti az ott elhangzottakat. A Nemzeti Kulturális Intézet és a MEDIAWAVE Alapítvány segítségével, sok kamerás, televíziós felvétel készült a szövetség életében újabb mérföldkőnek is tekinthető konferenciáról, ahol az új kormány és kulturális apparátus számos tagja is megjelent. KATT IDE! A konferencia egyes témái itt tekinthetők meg (MEDIAWAVE Filmarchívum).

 

Hoppál Péter államtitkár előadás

2014.12.08. 11:24

Jelentkezz a LEGACY QUEST Nemzetközi Gyermek Film és Videó Fesztiválra


December 12 a jelentkezési határidő, de a filmeknek csak 2015 februárjáig kell elérkeznie a szervezőkhöz. A fesztivál weboldala a mellékletben érhető el vagy itt.

 

2014.12.05. 11:31

ÜZENET HAZA - az Élő Forrás Hagyomágyőrző Egyesület táncdarabja Székelyföldön - videó


November 24-29 között, hat székelyföldi és gyimesi településen (Gyimesközéplok, Székelykeresztúr, Oroszhegy, Csíkszereda, Kászonaltíz, Csíkszentimre) mutatta be a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület mély tartalmakat hordozó tánelőadását. A Nyugat-Dunántúl két karakteres népi figurája - Kovács Norbert "Cimbi" (rendező) és Kádár Ignác "Náci" (táncválogatás) - neve hallatán elsőre egy minőségi néptáncelőadásra gondolhatnánk. Azonban a darab messze túllép ezen azzal, hogy szövetébe beemelte az irodalmat, jelesül Wass Albert, Márai Sándor, Nagy László és József Attila súlyos mondatai veretezik és gondolkodtatták el a nagyéredeműt. A székely és gyimesi közegben - az érintetség okán - mindez még fokozottabban jelentkezett. Amit az előadás több pontján spontán feltörő vastaps is jól érzékelhetően jelzett. A csíkszentimrei, turnézáró előadás dokumentációja itt tekinthető meg. Hamarosan egy turnéfilm is elkészül, amely a csapat találkozásait is megörökíti. A MEDIAWAVE stábja rögzítette a turné szinte minden állomását.

 

Bányász Emi fotója a záróelőadás után

2014.12.03. 011:02

JÁVORSZKY BÉLA SZILÁRD MEGÍRTA A MAGYAR DZSESSZ TÖRTÉNETÉT - sok MEDIAWAVE vonatkozással


Hiánypótló kötettel jelentkezett Jávorszky Béla Szilárd. A zenei szakíró, szerkesztő A magyar jazz története című könyve a kezdetektől, a két világháború közötti időszaktól napjainkig követi nyomon a műfaj hazai történéseit, legfontosabb szereplőit, lemezeit.

"Elsősorban az vezérelt, hogy egy másfél évtizede kiadott dzsesszkönyv kivételével eddig nem született a műfaj magyarországi történéseit bemutató egységes kötet. Ez egy minitrilógia középső darabja: A magyar folk története című munkám tavaly jelent meg, a harmadik könyv a hazai kortárs zenével fog foglalkozni" - mondta a szerző a szerdai budapesti sajtóbemutatón.

A kötet alaposan, fotókkal illusztrálva feldolgozza a MEDIAWAVE Fesztiválok, különutas (nem fővároscentrikus, európai rendszerbe illeszkedő) jazzközvetítő szerepét. Sőt az előzménynek számító, magyar zenetörténeti jelentőségű 1982-83-as Győri Nemzetközi Jazzkoncert-sorozatot is (Antony Braxton, Roscoe Mitchell, George Lewis, Rova Saxophone Quartet, Szabados György, Dresch Mihály, Grencsó István, stb.), amelyek az első független szervezésű nemzetközi koncertek voltak Magyarországon, még a szocializmus alatt (nemcsak jazzben).

 

Anthony Braxton (USA) & Szabados György & Vajda Sándor

(1982, Győri Ifjúsági ház)

« első ... 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 ... utolsó »
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
2022.11.13. 09:08

MEDITERRÁN VILÁGNAP

November28-án 25 országban

36 koncert. Magyarországi

nyertes a Mediawave.

Budapest, Fény utcai piac


19:00 Tariqa &

Simorág TánCirkusz

 

TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

 

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák