www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

  

 Hamarosan kezdődik az idei

30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

 „Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizáció

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

 

2021. július 18-24.

  

***

 

  

 Hamarosan kezdődik az idei

30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

 „Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizáció

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

 

2021. július 18-24.

  

***

 

etnik Archív
2022. október SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2022.10.03.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

MEDIAWAVE ARCHÍVUM (1991-2021) :: 1992 :: ÚJSÁGCIKKEK :: EURÓPA HATÁROK NÉLKÜL

Tüzek világítják be az Öreg földrészt. A nemzetiségek harcainak tüzei. Észak-Írországtól a volt szovjet köztársaságokon keresztül déli szomszédunkig mindenütt dúl a harc a kisebbség és az adott pillanatban többség között. S mégis, ezekben az időkben Európa országaiban akadnak, s nem is kevesen, akik hiszik és vallják, hogy hamarosan eljöhet az az dő, amikor a viszályokra, mint a történelem kikerülhetetlen, de hamar múló eseményeire gondolunk majd vissza, mert csak a nyelvi határok maradnak meg a kontinensen. Ám ekkor is lesznek kisebbségek. Nemi, szexuális, faji, életmódbeli különbözőségek mindig akadnak majd, s ezeknek a problémáknak a kezelésé is sok energiát, türelmet igényel. Napjainkban azonban még a nemzetiségek gondjai az égetőbbek, s ezért törvényszerű, hogy a nemrég lezajlott Mediavrave '92 kisebbségi napján - Kimle-Novákpusztán - is inkább róluk folyt az eszmecsere.

 

Látáskultúra akadémia a „határtalan világért"

 

 

Victor Cuucke, belga fényképész, az UNESCO külső munkatársa nem először járt hazánkban. A Látáskultúra Európai Akadémiájának létrehozása miatt már többszőr ellátogatott Magyarországra.
- Ön azt mondta, hogy a kontinens a nemzetiségi problémák miatt, képletesen szólva, az intenzív osztályon fekszik, de van esély a felgyógyulására. Mire alapozza ezt, a jelenlegi helyzetben optimista véleményét?
- Franciaország területén található, a spanyol határ közelében, Európa egyik legnagyobb kisebbsége. Már a XV. Századtól kezdve ott élnek, mégis sikerült megtartaniuk kultúrájukat, nyelvüket. Tehát van jó példa is, amely az optimista látásmódomat erősíti. Ha van valami ami csak a miénk, amit őriznünk kell, akkor azt meg is tudjuk őrizni. Olyan ez, mint egy futballmérkőzés: az a csapat, amelyik bízik magában, az erejében, s van is miből lendületet merítenie, az győzni fog. - Ezek szerint a kisebbségeknek a többséggel összeütközésbe kell kerülniük, hogy saját létüket igazolhassák, győzhessenek? - Nem. A kisebbségek mindig gyengébb helyzetben vannak, ezért nem harcolniuk kell, mert a többséggel szemben csak elbukhatnak. Nekik meg kell találniuk azokat az utakat, ahol konfliktusok nélkül juthatnak előre.
- Szóina pár szót az UNESCO küldetéséről?
- A problémák megoldása csak akkor lehetséges, ha ismerjük a dolgok eredetét. Én elég jól ismerem már a történelmet, s vallom, hogy hamarosan kialakulhat az egységes Európa. Hogy ezt a folyamatot meggyorsítsuk, az UNESCO és az Európa Tanács segítségével a vizuális művészek között keresem (a Krems-Nagyszombat-Győr körzetben) azokat a gondolkodó főket, akiket ennek az akadémiának a segítségével összefoghatunk. s munkáik révén felgyorsíthatjuk a határok megszűnését. Ott közösen elsajátíthatnak egy univerzális, humánus gondolkodást, amely már nem országokban, hanem nemzetközi, határtalan világban gondolkodik.


A hatalmi támogatás megtérülő „befektetés"

 

 

Duncan MacLeod, a Kelta Film és Televízió Egyesület és Fesztivál főtitkára is hasonlóan bizakodó, mint a zsűri belga tagja:
- A gél nyelvet 90.000 ezer ember beszéli Skóciában. Az angolok próbálták több évszázadon keresztül elnyomni ezt a kultúrát de mégis sikerült túlélnünk, mert a külvilág felé mindig meg tudtuk mutatni a problémáinkat. Napjainkban a televízió és a film az a terület, amelyen keresztül a leghamarabb el lehet jutni az emberekhez. Most ezzel foglalkozunk. Ezen modern technikai eszközök segítségével terjedhet a nyelv. Az önbizalmat adhat a kisebbségeknek, hogy az ő kultúrájuk értékeket képvisel.
- A soknyelvű Európán belül kialakulhat-e egységes kontinens?
- Ez a folyamat szerintem már elindult, s a nagyobb népek segítségével kialakulhat az egységesebb, de színesebb világ.
- Ön szerint a többségnek milyen segítséget kell adnia ahhoz, hogy a kisebbségek fennmaradjanak?
- Amit csak tudnak mindent, ám a legfontosabb a tolerancia! Ha támogatják a kisebbségeket akkor azok meghálálják ezt, és nem csak a kulturális, de gazdasági fellendülést is elősegítik.

 

A kossuthi gondolat jegyében: Duna TV

 Dr. Buglya Sándor, operatőr és filmrendező olyan vállalkozás részese lehet, amely egyedülálló a televíziózás történetében. Európa országait, nemzetiségeit összefogó műholdas műsor készítésében vehet részt. A nemzetközi tekintélyű szakember a kisebbségek témaköréhez kapcsolódva a Medlawave jelentőségéről is ejtett néhány szót:
- A fesztivál rátalált arra, ami hiányzott a filmes események sorából. A nemzetiségek kérdése nagyon fontos és égető itt a Kárpát-medence környékén. Most, amikor felbomlott egy világrendszer, bebizonyosodott: nem jelentett megoldást sem Trianon, sem az erőszakosan egységesített szocialista rendszer. Egy ilyen fesztivál arra jó, hogy a kisebbségek meg tudják mutatni magukat, s az emberek így talán megtanulják elismerni, tolerálni egymás gondolatait, másságát. S talán rádöbbennek végre, hogy a kisebbség nem arra való, hogy leigázzák vagy gyarmatosítsák.
- A Duna TV is ezt a gondolatot próbálja közvetíteni?
- A Magyar Mozgókép Alapítvány - amely magára vállalta kicsit a kossuthi gondolat, a Duna menti köztársa-ságról - a MOVI gárdájával közösen egy hídszerepet betöltő, kisebbségeket befogadó televíziót készít. Eddig csak kéthetes kísérleti adást sugároztunk kimondottan kulturális műsorokkal, arra törekedve, hogy minél több nemzetiséget bemutassunk. Izraeltől Norvégiáig foghatták az adást, és sok kedvező reagálás is érkezett.
- Hisz az egységes Európában?
- Feltétlenül. Az alapkérdés az lesz ebben a folyamatban, hogy a Nugat hogyan tudja a gazdasági egyenlőtlenségeket elsimítani. Ez szerintem pár év alatt megvalósítható. A határok aztán eltűnnek, az emberek maradnak a saját nyelvi környezetükben, s innentől fokozott szerep jut a kultúrának, mert az fogja jelképezni a nemzetet.

 

Ladik Katalin többszörös kisebbség

 

 

 - Az a létélmény, hogy kisebbségben élek, nem jelentett gátló körülményt, nem fojtotta el bennem a megfogalmazandó gondolatokat - mondta a költő-színész. - Tudomásul vettem azt, hogy itt és ebben az időben születtem. A hátrányból az én töbszörös kisebbségi helyzetemből, hogy nemzetiség és nő, alkotó nő vagyok, előnyt próbáltam formálni. Nem ment könnyen. Meg kellett vívnom a saját forradalmamat, de nem csak a magánéletemben, hanem alkotói munkámban is. Szinte egyedüll álltam szemben a társadalommal. Hírhedt voltam a művészi erkölcstelenségemről. Mert az rendben volt, hogy egy színésznő fedetlen testtel jelenik meg, de hogy ezt tegye egy költő is?
- A körülmények megváltoztak azóta?
- A szomorú az, hogy nem. De én cinikusan viszonyulok a többséghez Jugoszláviában, mert tudom, hogy bizonyos kultúrához viszonyítva ők is kisebbség. Aztán rájöttem arra is, hogy abból sem származik hátrányom, hogy nő vagyok, hiszen ez bizonyos fajta másságot biztosít számomra. Ha például az erotikáról van szó, erről hol női, hol férfi szemszögből írok. Ha csak így, vagy csak úgy vallanék, akkor a gömbnek egyik oldalát mutatnám be mindig, ez pedig csak részigazság lehetne.
- Milyen viszonyban van a közönségével?
- A közönség gondolataiból építkezem. Megfogalmazom a véleményüket, és hozzáteszem a magam érzéseit is. Tudom, hogy mindig a kisebbségnek van igaza, mert ők mozgatták eddig is a történelem kerekét. Ők indítják el a legtöbbször a változást. Én alapvetően optimista természetű vagyok és erőt merítek minden helyzetből. Ha még hét szót tudunk magyarul, akkor is gyönyörű haiku verset lehet írni.

Olescher Tamás és a Multi Média Színház népi, nemzetiségi elemektől átszőtt produkciója, amely a múltat kutatta, egy jobb jövő reményében, érdekes színfoltja volt a fesztiválnak.


Vissza a gyökerekhez

 

Havadi Nagy István, a kolozsvári egyetem filozófia- és esztétikatanára már kicsit fáradtan, de a témához méltó komolysággal számolt be az erdélyi kisebbségek és kultúrájuk helyzetéről. Mint elmondta, a szülőföldjén élő kisebbségek jelenlétét a kultúrában és a művészetekben meghatározzák azok az alapvető létproblémák, amelyekkel szembe kell szegülniük a magyaroknak, a németeknek, a szlávoknak egyaránt. Mindegyik népcsoportnál sajátosság az identitás keresése. Ezért elsősorban a tradíció, a hagyomány feltárása, a történelem folyamán létrehozott kulturális értékek ápolása és bemutatása a fontos. Az a törekvés, hogy a kisebbségi kultúra ne legyen provinciális. A fiatal nemzedék, képzőművészek, zenészek, színészek, rendezők kipróbálják az új formát, az új művészi nvelvet, de egy sajátosan erdélyi beállítottságon keresztül. Ez a gyökerek megtalálása nélkül nem lehetseges. A tanárember kitért arra is, hogy gazdagabbnak érzi magát, hogy kisebbségben él. mert így több kultúrával ismerkedhetett meg. Mindazok akik így gondolkodnak, részesei lehetnek egy sajátos szintézis létrehozásának, amit erdélyi szellemiségnek nevezhetünk. Jelenleg az egyetemen Havadi Nagy István már nem tapasztal nacionalista érzelmeket. Sőt, ahogyan el mondta, a diákok többsége már igazán európaian gondolkodik.

 

Sára Sándor közbeszól

 

 

Az ősz nagyapóra emlékeztető filmrendező a fesztivál nemzetiségi beszélgetésében nem jutott szóhoz, ám a program végén a maga intenzív es figyelemfelkeltő módján figyelmeztetett mindenkit. hogy kicsit rózsaszínűre kerekedett a kép a kisebbségek helyzetéről, s erre a témára még sokszor, nagyon sokszor vissza kell térni. A népes hallgatóságban nem akadt, aki vitába szállt volna vele.

 


 

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák