www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

 

 

"RAVAZDI PARASZTSZALON"

2024 TÉLI PROGRAMJAIBÓL

  

január 10. (szerda)
"A magyar improvizatív zene elméleti emberei"

sorozat

CSOBOD JUDIT PORTRÉ
*

január 17. (szerda)

"A magyar improvizatív- és népzene egyéniségei"

sorozat

NESZTOR IVÁN MUZSIKUS PORTRÉ

(dob)

*

január 24. (szerda)
"Régiós színész egyéniségek" sorozat

BENDE ILDIKÓ PORTRÉ

*

 február 7. (szerda)
"A líra nagy egyéniségei" sorozat

VILLÁNYI LÁSZLÓ PORTRÉ

2. rész

*

február 14. (szerda)
"Akik sokakat befolyásolta" sorozat

IN MEMORIAM RÜTYI

barátai, pályatársai emlékeznek róla
*

február 21. (szerda)
"A magyar blues egyéniségei" sorozat

PRIBOJSZKI MÁTYÁS MUZSIKUS PORTRÉ

(ének - szájharmonika)
*

március 13. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők" sorozat

HARTYÁNDI JENŐ PORTRÉ

3. rész: a Mediawave első 10 éve
*

március 20. (szerda)
"Régiós képzőművész család" sorozat

ALKOTÁSZÉK PORTRÉ

Samu Eszter és Sándor József Péter Alkotász

 

*****

 

 

 

 

"RAVAZDI PARASZTSZALON"

2024 TÉLI PROGRAMJAIBÓL

  

január 10. (szerda)
"A magyar improvizatív zene elméleti emberei"

sorozat

CSOBOD JUDIT PORTRÉ
*

január 17. (szerda)

"A magyar improvizatív- és népzene egyéniségei"

sorozat

NESZTOR IVÁN MUZSIKUS PORTRÉ

(dob)

*

január 24. (szerda)
"Régiós színész egyéniségek" sorozat

BENDE ILDIKÓ PORTRÉ

*

 február 7. (szerda)
"A líra nagy egyéniségei" sorozat

VILLÁNYI LÁSZLÓ PORTRÉ

2. rész

*

február 14. (szerda)
"Akik sokakat befolyásolta" sorozat

IN MEMORIAM RÜTYI

barátai, pályatársai emlékeznek róla
*

február 21. (szerda)
"A magyar blues egyéniségei" sorozat

PRIBOJSZKI MÁTYÁS MUZSIKUS PORTRÉ

(ének - szájharmonika)
*

március 13. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők" sorozat

HARTYÁNDI JENŐ PORTRÉ

3. rész: a Mediawave első 10 éve
*

március 20. (szerda)
"Régiós képzőművész család" sorozat

ALKOTÁSZÉK PORTRÉ

Samu Eszter és Sándor József Péter Alkotász

 

*****

 

etnik Archív
2024. február CsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCs Aktuális program:
2024.02.22.
0102030405060708091011121314151617181920212223242526272829

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

MEDIAWAVE ARCHÍVUM (1991-2022) :: Pót MEDIAWAVE Együttlét 2020 :: A 30 ÉVES ÉVFORDULÓ MARGÓJÁRA

A 30 ÉVES ÉVFORDULÓ MARGÓJÁRA

 

Különleges, bonyolult, vész- és egyben felelősségteljes időket élünk! Emiatt érdemes elgondolkodni arról, hogyan tovább? Az előrejelzések és előérzeteim is azt mondatják velem, SEMMIKÉPPEN! Vonatkozik ez idei témánkra a Mediawave „következő 30 évé„-nek, a jövőkép végig gondolására. De arra is, hogy a vírustámadás első hullámának átvészelése után jól érzékelhető volt a társadalomban a megrettenés utáni fellélegzés és a többség megpróbálja ugyanott folytatni, ahogy előtte tette. De ha jól sejtem, a látszat, az életmód szintjének fenntartása miatt sokaknál a tartalékok felélése zajlik. Amit nem is szeretnék minősíteni mennyire tévút… különös tekintettel nyakunkban lévő második hullámmal…

 

 

Ezért, mint lassú visszavonulásban lévő főszervezőnek, az javaslatom az újonnan épülő szervező csapat és szimpatizánsok, közösségünk tagjai felé, hogy használjuk ki a „különleges állapot”-ot arra, hogy együtt megpróbáljunk egy erőteljeset lépni, a jelenleg csak ideának tűnő ÖNFENNTARTÓ KÖZÖSSÉG forma felé. Nem vagyok naiv, hogy ez elsőre sikerülhet, de tán több lépésben lehet egy ilyen idea felé közelíteni. Feltételezem, hogy akik az eddigi támogatott kultúraterjesztő világ folytatásában bíznak, azok nem, vagy nehézkesen tudnak újrakezdeni. Ki tudja mi várható? Talán jobb elébe menni a helyzetnek és feleleveníteni, a jelen adottságaira szabni egy régi hagyományt, a batyusbálok, kalákák világát, amelynek még nem lettek teljesen elvágva a gyökerei. A családokban, kisközösségekben még él. Ezt a leporolt módszert, de elsősorban a gyakorlatot szeretném én örökül hagyni az újakra, szervezőkre, közösségünk tagjaira. Hiszem, hogy módszeresen továbbvíve, akár építhető vele egy új közösségmegtartó és fejlesztő, a globalizáció elfogadásával szemben, ismét a közösségekre, sok kis közösségre épülő világ.

 

Aki ezzel a gondolatmenettel egyetért, az olvassa el a továbbiakat és közelítsen felénk jubileumunkon. A fentiek megvalósíthatóságához pár információ és „játékszabály” meg kell osztanunk azokkal, akik továbbra is érdeklődéssel fordulnak a 30. Mediawave Együttlét felé. Fontos ez, nehogy meglepetésként érjék az érdeklődőket azok a - magyar fesztiválvilágban jártasok számára szokatlan - belső, a közösség építését szolgáló szabályok, módszerek, amelyekkel egy évtizede, fokozódó intenzitással kísérletezünk. E kerek jubileum, valamint a járványhelyzet okozta „megriadt világ” talán alkalmas arra, hogy egy határozottabb lépést tegyünk egy új típusú, önfenntartás felé mutató működés megvalósítására. Az előző mondatok is sejtetik, hogy aki a szolgáltatást váró gesztusokkal közelít hozzánk, az valószínű nem fogja találni a helyét köztünk. Lévén, hogy programjaink megvalósítása során a szolgáltatás, a közönség kiszolgálása helyett az együttműködésre, sőt az aktív együttműködésre, a közösség építésére helyezzük a hangsúlyt.

 

Kezdjük azzal az alaptétellel, hogy a világon semmi sem történhet meg ingyenesen, legfeljebb a rendszerváltás után egyre jobban elharapódzó fesztiválszokások szerint ezt hitetik el velünk, különböző hátsó célzattal. Az ellentétel minden esetben ott van pályázati, szponzori pénzek és egyéb célok formájában. Ez még – csökkenő intenzitással ugyan -, de nálunk is megvan. Nem kell azonban jósnak lennünk ahhoz, hogy az nem fog változni a közeljövőben. Ezért ezt az időszakot az önfenntartásra törekvő verzió megtalálásával, de még inkább annak gyakorlásával töltsük, amelynek alapja a kölcsönösség, hogy közösen hozzuk össze közös jóérzéseink alapját. Legyen az kulináris vagy szellemi jó érzés!

 

Eme átmeneti időszakban, így a 30. Mediawave programjában fellelhető kulturális jellegű programok ingyenesen tekinthetők meg. Köszönhetően a pályázati világnak. Ellenben a közösségi jóérzés, jólét létrehozása nem ingyenes, de ugyanakkor pénzzel nem megváltható. Csak bele hozott csereértékekkel (fogyasztható, főzhető étellel, itallal – pl. szalonna, kolbász, sajt, méz, kenyér, gyümölcs, zöldség, sütemény, stb. vagy szellemi termékkel – pl. ének, tánc, zene, stb.), közösségi munkával (előkészítés, főzés, stb.) lehet a formálódó, önfenntartásra törekvő Mediawave közösségbe kerülni.

 

 

Ezen működés alapja az általunk „közösségi asztal”-nak nevezett és évek óta finomítgatott forma, amelyet az évfordulóra (zárt) „közösségi udvar”-rá bővítünk. Ennek látogatása, az oda hozottak közös elfogyasztása csak a közösségi életben részt vevők, abba valamit bele rakók számára lesz biztosított. A közösségi udvar emiatt zárt lesz, külön karszalagot, jogosultságot kap az, akik a közösségi élmény részese szeretne lenni. Azonban erre előre készülni kell!!! Ha valaki fogyasztható termékben gondolkodik, olvassa el az előző bekezdést és mindenképpen a házi portékát részesítse előnyben, semmiképpen a nagyáruházat polcáról levett termékben. A közösségi udvar bejáratánál szakavatott értékbecslők fogják a belépést szabályozni!

 

Egy másik módszerrel is megpróbálkozunk, az ingyenesen látogatható koncertek, egyéb előadások, műhelyfoglalkozások esetében. Hogy a fellépők, műhelyt vezetők is megtisztelve érezzék magukat, előadásuk-műhelyük alatt elhelyezünk egy kosarat, amelybe ki-ki belerakhatja hozott termékét a kapott művészeti élményért, oktatásért cserébe.

 

A környezettudatos működés jegyében és a járványra is tekintettel a közösségi asztalra hozott fogyasztható termékeket mindenki csak a saját maga által hozott evésre és ivásra alkalmas eszközökkel fogyaszthatja el. Eldobható, műanyag eszközök használatát kerüljük. Aki szemetet képez, azt arra serkentjük, hogy vigye is el magával. Természetesen tisztában vagyunk a felmerülő ezer kifogással, de mivel több éve, egyre sikeresebben alkalmazzuk ezen környezettudatos elveket a gyakorlatban, már biztosan tudjuk, hogy akár a többség számára is sikeresen alkalmazhatók. Az előre nem készülők számára pár tipp a megoldásra, amit az előző alkalmakkal megtapasztaltunk a találékonyak részéről – kiürített tejfölösdoboz, fakéreg tényérként és kanálként, stb. Tapasztalásunk másik fontos része, hogy másodjára mindenki képes volt megoldani ezt a feladványt.

 

 

A közösségi kulináris élvezetek nemcsak hozott hideg ételekre vonatkoznak, hanem szabadtéri főzésekkel is lehet csatlakozni a jóérzések fokozásához. Akár ötletgazdaként, akár segítőként (krumplipucolás, stb), de nyersanyagok hozásával is. A főzésekhez szükséges eszközökről minden bográcsközösség maga gondoskodjon! Örülnénk, ha a főzési szándékot előzetesen jeleznétek (vajda.violetta@gmail.com), mert akkor azt weboldalunkon nyilvánosságra hoznánk, segítendő a csatlakozásokat.

Hartyándi Jenő
 

 

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
2023.06.25. 015:05

Görög filmműhely-vezetők a somogyfajszi táborban

Két görög filmes műhelyvezető is lesz idén a Passport Controll - Nyári Berek Művészeti Műhelyek és Közösségi Együttléten. Karina Logothetis filmrendező és Vasilis Zlatanos sound designer idén elnyerték a legeredetibb kisjátékfilm díját a 33. alkalommal megrendezett Mediawave Filmszemlén, a Kavics (er. Pebble) című filmmel.

2023.05.12. 017:02

PÜNKÖSDI IMPROVIZÁCIÓK - találkozó Ravazdon

Május végén (május 26-28) jön a következő idei Mediawave fokozat Pünkösdi improvizációk címmel, amely a "klasszikus" Mediawave jazz, színházi, táncos és közösségi vonalát szándékozik feleleveníteni a ravazdi Őrhegy udvarházban. A program ide kattintva érhető el.

 

TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

 

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák