www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

9-13 December, 2020

Kiscsősz, Hungary

 

 

 

9-13 December, 2020

Kiscsősz, Hungary

 

 

etnik Archív
2021. April ThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFr Actual program:
2021-04-21
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

WRITE US

Name:
E-mail:
Question:

Newsletter

Name:
E-mail address:
I subscribe for the following newsletters:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Modifying data unsubscription or resending activation:
RANDOM PICTURES

News - MEDIAWAVE Foundation

2020-08-05 20:18

ELHUNYT KHOSZROU SZINAI HÍRES IRÁNI FILMRENDEZŐ, MEDIAWAVE ZSŰRITAG


"Kedves barátaim, rokonaim! Szomorú szivvel kozlom,hogy szeretett ferjem, baratom, lelki tarsam,akivel 54 évig egyutt eltunk, gyermekeinket felneveltuk, egyutt alkottunk, három honapi szenvedes utan elment!
Alkotasai, fognak emlekeztetni ra hosszu idokon át! Szeretettel Gizella"

Kaptuk a szomorú hírt az abdai származású festőművész Varga Gizellától, aki több mint 50 éve, a bécsi Művészeti Akadémián megismerkedve ment férjhez és költözött Teheránba a fiatal filmrendező párjaként. Khoszrou kétszer volt a Mediawave zsűritagja és kettőjüktől, majd lányuktól, Szamirától rengeteget tudtunk meg a perzsa kultúráról. Khoszrou később Európa szerte ismert filmrendezővé vált. A részletekben egy hoszabb megemlékezés olvasható róla a Magyar-Iráni Baráti Társaság elnökétől és egy régi filmje is megtekinthető (Az elveszett rekviem), amely a II. világháború után iránba menekült több százezer lengyel emlékezetéről szól.

 

A Magyar-Iráni Baráti Társaság mély megrendüléssel tudatja, hogy 2020. augusztus 1-én hetvenkilenc éves korában elhunyt Khoszrou Szinai (Khosrow Sinai), a kortárs iráni művészet kiemelkedő művésze, filmrendező, zeneszerző, költő, író, műfordító.


Khoszrou Szinai 1941-ben született Száríban, Észak-Iránban. Teheráni középiskolai tanulmányait követően Ausztriában, Bécsben folytatott sokrétű művészeti tanulmányokat, ahol zeneszerzést, építészetet, színházi és filmrendezést valamint forgatókönyvírást tanult 1958 és 1967 között. Bécsi évei alatt ismerkedett meg feleségével, Varga Szinai Gizella magyar festőművésznővel, akivel 1967-ben visszatértek Iránba és Teheránban telepedtek le.

 


Khoszrou Szinai ezt követően kiemelkedő szerepet, művészeti tevékenységet fejtett ki az iráni művészeti életben fél évszázadon keresztül, maradandó életművet hozva létre.


Khoszrou Szinai több jelentős verseskötete és filmjeihez szerzett zenéi mellett elsősorban mint dokumentumfilmrendező szerzett hírnevet magának Iránon belül és kívül. Filmjei számos rangos nemzetközi filmfesztiválon (Cannes, Amsterdam, Karlovy Vary) szerepeltek és nyertek díjakat. A teljesség igénye nélkül filmjei közül hadd említsek meg néhányat: ilyen az 1999-ben számos nemzetközi díjat elnyerő 'Árusz-e atás, (A tűz menyasszonya), mely hagyományos iráni házassági formákról szól, vagy a 2005-ös Goftegú ba szaje (Beszélgetés az árnyékkal), amely Szadeq Hedaját híres huszadik századi iráni író életét dolgozza fel. Khoszru Szinai volt az első iráni művész, aki az 1979-es iráni iszlám forradalom után iráni filmrendezőként nemzetközi díjat nyert külföldi filmfesztiválon (Karlovy Vary 1980).


Különösen fontosnak tartom kiemelni Khoszrou Szinainak a magyar és kelet-európai kultúrához fűződő munkásságát. Kiemelkedő alkotásának számít az 1983-ra befejezett Márszije-je gomsode (Az elveszett rekviem), mely megrázó dokumentumfilm alkotás a második világháborúban Iránba menekült több százezer lengyel menekültről, meleg fogadtatásukról és emlékezetükről Iránban. A Magyarországon szinte egyáltalán nem ismert filmet függelékként angol felirattal csatolom e levelemhez. Khoszrou Szinai 2008-ban magas lengyel állami kitüntetést kapott ezen alkotásáért, munkássága Lengyelországban, lengyel értelmiségi körökben nagyon jól ismert.


Magyar szempontból Khoszrou Szinai két alkotását szeretném kiemelni. Az egyik a 2012-ben elkészült rövid dokumentumfilmje a második világháború évei óta mindmáig Teheránban élő erdélyi, székely származású Gyenge Irénről, a teheráni magyarság elismert személyéről. Khoszrou Szinai volt emellett modern perzsára fordítója Vámbéry Ármin Vándorlásaim és élményeim Perzsiában címmel 1868-ben megjelent utinaplójának, valamint 2013-ban a Teheránban megtartott Vámbéry Ármin centenáriumi konferencia egyik szervezője és előadója is volt.


Khoszrou Szinaival, e reneszánsz műveltségű és nagyhatású humanista iráni művésszel, akinek teheráni otthona mindig nyitva állt az arra járó magyar vendégek előtt, nemcsak Irán, de a magyar kultúra is nagy barátját és pártolóját vesztette el Iránban. Khoszrou Szinai életéről és művészetéről a Cselényi László rendezte 'Kettős kötődés' című filmjében is vallott az 1990-es évek közepén, amelyet akkor a Duna Televízió mutatott be.

 

Amikor idén, 2020. január végén jelen sorok írója Teheránban részt vehettem Khoszrou Szinai hetvenkilencedik születésnapján, nem gondoltam volna, hogy utoljára látom, és sokadik jóhangulatú beszélgetésünk az utolsó lesz. A Tőle kapott versesköteteit nagy tisztelettel őrzöm.


A Magyar-Iráni Baráti Társaság osztozik Khoszrou Szinai családja gyászában,részvétét fejezi ki minden rokonának, barátjának, tisztelőjének és igyekszik méltó módon a közeljövőben megemlékezni Khoszrou Szinairól, életművéről, a magyar kultúrával ápolt kapcsolatáról.

 

Őszinte részvéttel

 

Sárközy Miklós

elnök

Ossza meg ismerőseivel:
SEARCH


      
MEMBERSHIPS
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

HUNGARIAN FESTIVAL ASSOCIATION
 

 

PARTNER OLDALAK

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Card payment service provider
Cards accepted